13.10.2013 19:05

CEI/CEN TOPOĽČIANKY - nedeľa

Lucia Rovná juniorskou majsterkou SR pre rok 2013

Nedeľa 13.10.2013 bola nielen dňom konania Veľkej pardubickej, ale tiež druhým dňom konania medzinárodného mítingu vo vytrvalostnom jazdení v Topoľčiankach pod organizátorskou taktovkou JK NAPOLI.

Na programe popri národných pretekoch CEN 80, CEN 60 a CEN 40 boli aj dve medzinárodné súperenia CEI * 80 a CEIJYR* 85 a domáci juniorský šampionát.

Až tucet jazdcov a koní úspešne prešlo kurzom pretekov CEI* 80, z toho pätica zo Slovenska a okrem iného aj dva poľské kone a jazdci, ktorí boli pôvodne prihlásení do pretekov CEI*** na 160km. Štyri kone skončili predčasne po druhom kole. O víťazstvo sa pobili Barna Arató z Maďarska a Lucie Škábová z Českej republiky. Česká pretekárka nedokázala nadviazať na triumfy v Mengusovciach a Šamoríne a s koňom Dahab skončila o minútu a 20 sekúnd druhá za maďarským jazdcom Barna Arató na koni Koheilan Adu P (18,30 km/hod). Táto dvojica mala v cieli náskok viac ako hodinu pred treťou v cieli Jankou Bačovou na koni Shagya XXVII-1 (14,74 km/hod). Dvojica z Kaľamenovej sa na bronzovú priečku prepracovala až v záverečnom kole, keď vďaka výbornému finišu predbehla trojicu súperov. Zo šestnástky štartujúcich preteky dokončil rovný tucet. Na ôsmom mieste Petra Hubačová s Naffa de Lap (14,34 km/hod), desiata skončila Lenka Kováčiková s Fadee (13,67 km/hod), jedenásta Hana Janáková s Cedrikom (13,63 km/hod) a dvanásta Viera Smolinská a Kataki (13,62 km/hod). Všetky získali tiež body do svetového FEI rebríčka vytrvalostných jazdcov a koní.

V juniorskej medzinárodnej súťaži CEIJYR* 85 po „šachoch“ s domácim juniorským šampionátom štartovalo menej súťažiacich oproti pôvodným prihláškam. Už druhý triumf počas víkendu zaknihovala Bianka Matyi z Maďarska, ktorá zvíťazila s absolútnym prehľadom (17,45 km/hod). Z našich štartovala a dokončila preteky iba Lucia Marošová s Mabrukom (15,84 km/hod) a získala tak prvé tohtoročné body do juniorského FEI rebríčka.

Preteky CEN 80 vyhral Mário Hoffmann s koňom Gr.Shujan (14,35 km/hod). Ako posledná piata preteky dokončila Alena Drozdeková s koňom Sirius. Súťaž nedokončili dve súťažné dvojice. V tejto súťaži štartovali namiesto pôvodne plánovanej CEI***160 aj otec a syn Jadlovskí z ČR a preteky úspešne dokončili.

Súťaž CEN 60 vyhrala Petra Piatrová s koňom Kohadzi (14,68 km/hod), čo bola taká malá náplasť na skutočnosť, že neodštartovala v pretekoch CEI**120 pre zranenie svojho koňa Sněhová víla Missi v boxoch deň pred pretekmi. Z pätice štartujúcich úspešne dokončili preteky ešte ďalší traja : Jozef Martaus so Seel el Nil, Adriana Macháčková s Al Kuhul a Svetlana Tomanová s Rich Kitty Doc.

V pretekoch CEN 40 štartovalo 5 jazdcov a koní a všetci preteky úspešne absolvovali.

Majstrovstvá Slovenska juniorov a mladých jazdcov sa konali nakoniec ako súťaž CEN-J-YR 85 a štartovalo v nej 8 súťažiacich jazdcov a koní. Jednalo sa výhradne o dievčatá. Na trať vyštartovali spolu s pretekármi bojujúcimi v medzinárodnej juniorskej súťaži. Absolvovali rovnakú trasu a preto možno aj porovnávať. V prvom kole udržiavali približne rovnaké tempo (16,410 km/hod), pričom v čele šampionátu bojovali skúsenejšie Lucia Rovná a Ivana Repiská reprezentujúce Monty Ranč Nitrianske Pravno s trojicou dievčat z Farmy GÍRETH Kaľamenová, z nich však po prvom kole zostala v hre iba Alžbeta Helisová. Ďalším dvom vystavili stopku pre ich kone vo veterinárnej kontrole. V druhom kole vedúce trio udržiavalo nasadené tempo (16,370 km/hod), pričom Alžbeta Helisová musela doháňať stratu z neskoršieho vstupu do veterinárnej kontroly oproti vedúcej dvojici Rovná/Repiská. V duhej veterinárnej kontrole však už bola rýchlejšia a do záverečného kola štartovala ako prvá s náskokom troch resp. štyroch sekúnd na vtedy druhú Luciu Rovnú a tretiu Ivanu Repiskú. Pred nimi štartovala z medzinárodnych pretekov iba vedúca Bianka Matyi, ktorá bola rýchlostne kdesi úplne inde (druhé kolo 17,88 km/hod, tretie 19,89 km/hod a výsledná rýchlosť 17,447 km/hod bola lepšia o viac ako jeden a pol kilometra za hodinu oproti ďalším pretekárom za ňou). Do cieľa majstrovskej súťaže sa napokon spoločne rútili všetky tri s odstupom iba 15 sekúnd na štvrtú v medzinárodnej súťaži Luciu Marošovú. Keďže tá bežala v inej súťaži nesúperili spolu a nesústredili sa na seba navzájom. Jednoznačne však možno povedať, že všetky štyri podali veľmi vyrovnané a podobné výkony. O poradí v juniorskej súťaži sa teda rozhodlo v záverečnom finiši, keď vo veľmi tesnom dobehu zvíťazila a Majsterkou SR juniorov pre rok 2013 sa stala Lucia Rovná (15,825 km/hod) pred Ivanou Repiskou (15,824 km/hod). Tretia finišujúca v cieli Alžbetka Helisová (15,823 km/hod) neprešla so svojim koňom záverečnou veterinárnou kontrolou pre krívanie koňa. Otvorila sa tým cesta na bronzový stupienok ďalším pretekárkam, ktoré boli v tom čase ešte na trati. Marika Jantošovičová štartujúca vo "farbách" Sv.Juraj DD Nitra, ktorá vybiehala do posledného kola ako štvrtá a dvojica Juliana Vozáriková a Simona Chlpáčová, ktoré reprezentovali Horských jazdcov Horná Lehota. V cieli tretia bola Juliana Vozáriková iba o sekundu pred klubovou kolegyňou Simonou Chlpáčovou. Piata skončila so stratou asi osem a pol minúty Marika Jantošovičová. 

Podrobné výsledky

—————

Späť


 

undefined

undefined