22.07.2015 13:37

HIGH TATRAS CUP 2015 Mengusovce

MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA ENDURANCE 2015
HIGH TATRAS CUP 2015 Mengusovce

V piatok 17.7.2015 v areáli JK Napoli v Mengusovciach veterinárnymi kontrolami začalo ďalšie zo série podujatí vo vytrvalostnom jazdení, ktoré organizuje v tomto roku JK Napoli.
Po dvoch rokoch sa pod Tatrami bojovalo opäť aj o titul domáceho šampióna v kategórii seniorov (juniorský šampionát je naplánovaný na august a bude sa konať v Šamoríne). Celkom bolo na programe 6 súťaží, v ktorých štartovalo spolu 28 jazdcov a koní z Českej republiky, Maďarska, Ukrajiny a Slovenska.
Najsilnejšie obsadená bola dvojdňová súťaž otvorených Majstrovstiev SR vo vytrvalostnom jazdení 2015 CEI** 2x70km. Do bojov s traťou aj úmornými horúčavami nastúpilo 14 jazdcov a koní, z toho osem bojovalo tiež vrámci majstrovskej súťaže. Štart pretekov bol o 7:30 a najrýchlejšie tempo od úvodu zvolili Kata Feketene Wachtler z Maďarska (16,490 km/hod) a dvojica českých jazdkýň Lucie Škábová a Tereza Kopecká, ktoré strácali v cieli prvého okruhu (30km) necelú minútu. Na vstupe do veterinárnej kontroly strata pôvodne druhej Lucie Škábovej narástla o približne 2 minúty. Tereza Kopecká vstúpila do veteriny po takmer rovnakom čase ako vedúca jazdkyňa a po prvom kole bola teda druhá. Štvrté miesto po prvom kole patrilo ostrieľanému Ferasovi Boulbolovi (15,940 km/hod) no jeho neter Charlotte Mlynčeková s Medinou skončila v súťaži pre metabolické problémy koňa hneď po úvodnej etape. Martin Bakoš dorazil so stratou približne 5 minút, no vďaka rýchlejšiemu vstupu do veteriny znížil stratu na Ferasa o takmer tri minúty. Lucia Starovecká, Mário Hoffmann, Dominika Kleinová, Lucia Rovná a Lýdia Fonferová dokončili etapu v rozpätí necelých 10 minút. Z ukrajinskej trojice po prvom kole pre krívanie skončila Oksana Khliobas  s koňom Gaskonec, Maria Chaban v tom čase strácala už viac ako štvrť hodiny.
V druhom kole (20km) vedúca skupina mierne poľavila v tempe, čo využil Feras Boubol, ktorý sa dotiahol na túto skupinu. Na vstup do veterinárnej kontroly však potreboval viac ako 9 minút, čo využil Martin Bakoš, ktorý strácal na Ferasa necelé tri minúty, no do veteriny vstúpil takmer o 5 minút rýchlejšie, posunul sa na priebežné štvrté miesto a bol najrýchlejší v druhom kole (16,590 km/hod). Obhajkyňa titulu Lucia Starovecká skončila po druhom kole pre krívanie koňa. Mário Hoffmann a Dominika Kleinová strácali v tom čase na Martina necelých 10 minút, Lýdia Fonferová ďalších 8 minút a Lucia Rovná bola ešte 4 minúty za Lýdiou. Viktoria Kovalova z Ukrajiny skončila po druhom kole pre krívanie koňa a Maria Chaban bola s odstupom na poslednom mieste. O poradí na prvých troch miestach rozhodovala rýchlosť vstupu do veterinárnej kontroly a do tretieho kola (20km) štartovali postupne Tereza Kopecká, Kata Feketene Wachtler (+38 sek) a Lucie Škábová (+3min 23sek). Martin Bakoš strácal na Luciu iba 25 sekúnd.
Po prvom dni nakoniec skončila prvá Tereza Kopecká s Armandou S (priemer 16,120 km/hod). Maďarská reprezentantka na druhom mieste strácala 46 sekúnd. Lucie Škábová mala už stratu takmer 8 minút. Feras Boulbol sa prepracoval späť na štvrté miesto iba 34 sekúnd za treťou priečkou a dve a pol minúty pred Martinom Bakošom. Mario Hoffmann a Dominika Kleinová jazdili prakticky spolu a zaostávali za Martinom jeden a pol resp. dve minúty.  V kontakte s nimi bola ešte aj Lýdia Fonferová (+2 min). Lucia Rovná už na ňu strácala takmer 10 minút a 24 minút za Luciou bola Ukrajinka Chabanová.

Druhý deň odštartovala o 7:30 vedúca jazdkyňa priebežného poradia Tereza Kopecká a za ňou v odstupoch podľa výsledkov prvého dňa ďalších 9 jazdcov a koní. V cieli prvého kola (30km) si opäť vymenili poradie Tereza s Katou a rozdiel medzi nimi bol iba 4 sekundy. Lucie Škábová však v súťaži skončila pre krívanie jej koňa Žoly vo veterinárnej kontrole po prvom kole. Najrýchlejšie prvé kolo absolvovala Lýdia Fonferová s Yasirou (16,370 km/hod), vďaka čomu sa posunula na tretiu priečku a zároveň do čela jazdcov bojujúcich o majstrovský titul. Martin Bakoš za ňou zaostával 21 sekúnd a Feras Boulbol 27 sekúnd. Mário Hoffmann a Dominika Kleinová (1 sek za Hoffmannom) mali na šiestom a siedmom mieste odstup od skupinky pred sebou približne 4 a pol minúty. Strata Lucie Rovnej aj Marie Chaban opäť vzrástla. V predposlednom kole (20 km) už išlo do tuhého. Vedúca dvojica zrýchlila (16,27 km/hod), zvýšili svoj náskok a pred záverečným okruhom mala Kata Feketene Wachtler náskok jedinej sekundy pred Terezou Kopeckou. V súboji o tretiu priečku si vymenili pozície Martin Bakoš a Lýdia Fonferová (rozdiel 59 sek). Dominika Kleinová vďaka takmer o 3 minúty rýchlejšiemu vstupu do veterinárnej kontroly sa odpútala od Mária Hoffmanna. Feras Boulbol mal metabolické problémy so svojim koňom, nevstúpil včas do veterinárnej kontroly a kôň následne putoval priamo na kliniku. V pretekoch predčasne skončili aj Lucia Rovná a Maria Chaban. 
V záverečnom kole vedúce duo išlo viacmenej na istotu a o víťazovi sa rozhodovalo až v záverečnom finiši do cieľa. Tereza Kopecká si pripísala ďalší triumf s osvedčenou Armandou S a na aktuálne treťom mieste svetového rebríčka FEI figurujúca jazdkyňa získala ďalších 80 bodov. Iba štyri sekundy na druhom mieste zaostala maďarská jazdkyňa Kata Feketene Wachtler s koňom O’Bajan Huncut.
V ďalšom strhujúcom finiši si tretie miesto a titul Majstra Slovenska pre rok 2015 vybojovala Dominika Kleinová so Syrah z JK Shereen Endurance Klub pred Lýdiou Fonferovou s Yasirou z JK Horskí Jazdci Horná Lehota. Vo finiši ich tempu nestačil Martin Bakoš s Kamar z JŠK PS Farm Svätý Jur, ktorý skončil na piatom mieste a získal bronzovú medailu. Preteky dokončil ešte aj Mário Hoffmann na koni Tom Jones FT. V náročných podmienkach súťaž úspešne dokončilo 6 zo 14 štartujúcich (42,86%). Cenu kondície získala Lýdia Fonferová s kobylou Yasira. Preteky mali naozaj veľmi vysokú športovú úroveň a boli hodné majstrovskej súťaže. Mali všetko čo patrí k takejto súťaži - atmosféru, náročnosť, bolo treba taktizovať, podmienky boli tvrdé a do posledného okamihu udržiavali v napätí všetkých aktérov - športovcov aj divákov. Ešte sa javí ako dôležité uviesť, že  vzhľadom na propozície majstrovskej súťaže niesli slovenské kone v týchto pretekoch o 5kg vyššiu záťaž ako zahraničné kone. O to väčšie uznanie si zaslúžia za svoje výkony slovenskí jazdci a ich kone.

V sobotu sa konali tiež ďalšie dve medzinárodné súťaže. CEI* 80km vyhral Csaba Szabó so Shagya Suvolto. Tretí skončil Martin Gallo z Mengusoviec na koni Koheilan Berni. CEIJYR* 80km so štvoricou mladých slovenských jazdkýň vyhrala Simona Chlpáčová na koni Chantal z JK Horskí Jazdci, pred Leou Javorekovou, Luciou Supekovou ml. a Michaelou Supekovou.

V nedeľu sa okrem súťaže CEI** 2x70km konala trojica národných pretekov, v ktorých štartovalo spolu 6 jazdcov a koní a všetci preteky dokončili (CEN 80 – 1, CEN 60 – 4 a CEN 40 – 1).

Podrobné výsledky : www.endurance-timing.net

HIGH TATRAS CUP 2015 Mengusovce   M SR 2015 ENURANCE        
Por. Jazdec   Kôň 1.deň 2.deň Spolu Priem.rýchlosť
1. KOPECKA TEREZA CZE Armanda S 4:20:33 4:19:18 8:39:51 16,158 km/hod
2. FEKETENE WACHTLER KATA HUN O'Bajan Huncut 4:21:19 4:18:36 8:39:55 16,156 km/hod
3. KLEINOVA DOMINIKA SVK Syrah 4:33:39 4:09:44 8:43:23 16,049 km/hod
4. FONFEROVA LYDIA SVK Yasira 4:35:43 4:07:42 8:43:25 16,048 km/hod
5. BAKOS MARTIN SVK Kamar 4:31:26 4:12:15 8:43:41 16,040 km/hod
6. HOFFMANN MARIO SVK Tom Jones FT 4:32:54 4:30:08 9:03:02 15,759 km/hod
             
               
               
               
               
               
               
               

 

—————

Späť