22.07.2015 17:02

SESTRY SUPEKOVÉ odleteli na juhoamerický trip

SESTRY SUPEKOVÉ odleteli na juhoamerický trip.

Iba tri dni po návrate z pretekov v Mengusovciach, kde Lucia Supeková mladšia a Michaela Supeková štartovali v medzinárodných pretekoch vo vytrvalostnom jazdení CEIJYR* 80km, odleteli spolu s otcom Rasťom Supekom na ďalšie turné do Južnej Ameriky. Aktuálne obe dievčatá figurujú v juniorskom svetovom rebríčku FEI ako najúspešnejšie Európanky – Lucka na ôsmom a Miška na trinástom mieste. V apríli absolvovali obe úspešne pre-ride k Majstrovstvám sveta juniorov a mladých jazdcov 2015, ktoré sa budú konať v októbri v Čile a kvalifikovali sa na štart na týchto majstrovstvách.
Úspešne rozbehnutá sezóna nabudila obe dievčatá aj tím okolo nich a mierne upravili priority pre celú sezónu. Pravdepodobne ako jediné štartovali v tejto sezóne na všetkých podujatiach vo vytrvalostnom jazdení, ktoré sa konali na Slovensku. Okrem toho stihli štartovať ešte aj v Čile a Maďarsku. „Sobotňajší štart v Mengusovciach sme brali iba ako prípravu pred augustovými Majstrovstvami Slovenska juniorov a dievčatá išli na istotu dokončenia a tiež získania ďalších bodov do rebríčka FEI.“ hovorí otec dvojičiek.
„V Južnej Amerike nás čaká nabitý program. Letíme do Čile a už v sobotu 25.7. dievčatá štartujú v pretekoch CEIJYR** 120km na ďalších koňoch od popredného čílskeho majiteľa a trénera Rubena Paru. Následne v utorok odlietame do Cordoby v Argentíne. Na pláne máme absolvovanie dvojice pretekov v Rio Cuarto. Dohodnutý máme prenájom argentínskych koní, ktoré v spolupráci s Rubenom poskytol argentínsky jazdec a tréner Franco Saldaňo. V piatok 31.7. dievčatá budú štartovať v pretekoch CEIJYR** 120km a hneď na druhý deň absolvujú súťaž CEIJYR* 80km. Domov sa vraciame už v nedeľu.“ ozrejmil plány slovenskej minivýpravy Rastislav Supek, sám aktívny športovec – v minulosti sa venoval vodnému lyžovaniu, získal niekoľko titulov majstra Československa, v súčasnosti sa úspešne venuje pretekom na snežných skútroch. Ak by vyšli plány, tak po tomto turné by malo každé z dievčat kvalifikáciu na majstrovstvá sveta už s trojicou koní. „O tom, na ktorom koni by nakoniec dcéry štartovali v majstrovskej súťaži, by rozhodovala aktuálna forma a zdravotný stav koní“ upresňuje.
Deň pred odletom sme mali možnosť sa stretnúť aj s oboma dievčatami. „Veľmi sa tešíme, je to tam úplne iné ako u nás. Kone, ľudia, proste všetko úplne super!“ tvrdia svorne obe mladé reprezentatky. Nevadí, že cez prázdniny boli na dovolenke iba tri dni na lodi v Chorvátsku. Motiváciu majú teraz veľkú a ako sa vraví – s úspechmi rastie chuť. Držíme teda obom palce a prajeme veľa šťastia na juhoamerickom tripe.

—————

Späť


 

Lucia ml. a Michaela

Supekové

najlepšie mladé vytralostné jazdkyne v Európe v roku 2015 (podľa FEI rebríčka k 30.6.2015)

v spolupráci a s  podporou

TRM