19.05.2014 08:32

Slovenský triumf v Jarnej cene kobýl Rádia Expres 2014

Prvá klasika sezóny pre FIORHEAD

Vimar Dvorníky -Štefan Budovič-Samuel Sokol

Mimoriadne nečakaným víťazstvom kobyly Fiorhead skončila prvá tohtoročná klasika – Jarná cena kobýl Rádia Expres, rovina Listed na 1700m o 21000 EUR. Reprezentantka stajne VIMAR – DVORNÍKY, Fiorhead narodená síce v Českej republike ale odchovaná v centrále pána Vigaša v Dvorníkoch neďaleko Dudiniec, odskočila do dostihov podľa premenlivého kurzu 30:1  ako hlavný outsider. Na totalizátore s kurzom 23,4:1 bola tipujúcimi pasovaná do pozície koňa s druhými najmenšími šancami na úspech. Poradie na prvých dvoch, troch či štyroch miestach napokon neuhádol ani jeden zo stávkujúcich. Prípravu aj priebeh dostihov s odstupom niekoľko hodín zhodnotil tréner Samuel Sokol, ktorý víťazku pripravuje v Topoľčiankach, takto: „Určite veľké prekvapenie pre všetkých. Ani sám som s tým nepočítal. Keď sme dorazili do Bratislavy a videl som, aká ťažká je dráha, začal som dúfať, že kobyla, ktorá je silná, bude mať ten záver, ktorý už ukázala v predchádzajúcich dostihoch a na druhú stranu kobyly, ktoré už ukázali svoju špičkovú výkonnosť či v prípravných dostihoch alebo aj v českej klasike, budú trochu unavené a budú im na ťažkom teréne v závere chýbať sily. Veril som, že budeme na tabuli, napriek tomu, že odskočila ako posledná, rýchlo sa dostala späť do koní a keď z oblúku do cieľovej roviny vybiehala za dvojicou hlavných favoritiek, začal som dúfať, že to môže byť aj lepšie ako piate miesto. Vyšla nám ideálne príprava, ktorú sme špeciálne načasovali na tieto dostihy. Odbehla si v príprave iba jedny pohodové dostihy, doprava do Bratislavy prebehla úplne bez problémov a Štefan Budovič odjazdil všetko tak, ako sme si pred dostihmi povedali. Som veľmi rád, že sme spravili radosť pánovi Vigašovi a jeho pani manželke, že zvíťazil v klasike ich kôň z ich vlastného chovu.“

V poli desiatich kobýl sa nestratila ani druhá domáca reprezentantka Filealanglaise, síce víťazná v prvej predskúške ale podobne ako Fiorhead v týchto dostihoch odpisovaná reprezentatka stajne MN Racing Ota Valachoviča, majiteľa a trénera v jednej osobe, ktorá v sedle s Tomášom Bitalom skončila na peknom piatom mieste. Na jeden a pol dĺžky vzdialenom šiestom mieste dobehla pod Róbertom Šarom posledná z trojice slovenských koní Mini Wells – reprezentantka šampiónskej stajne Autoopravovňa Strnisko, pripravovaná trénerom Hlavenkom.

V ďalších jednotkových dostihoch popoludnia, Prípravnej cene na 1200m o 6400 EUR, „bodovali“ štvrtým miestom Distant Rocket zo stajne MN Racing v sedle s Tomášom Bitalom a piaty skončil Dodybud zo stajne HONOR Racing v sedle s Michalom Abíkom. Za zmienku  stojí, že trénerom víťaznej kobyly Alfkona zo stajne Ramona Racing(HUN) je v Maďarsku pôsobiaci Jozef Rosíval.

Vo Veľkej májovej cene, rovina I.kategórie na 2400m o 6400 EUR, najlepšie zo štvorice domácich koní obstál na druhom mieste Luminator zo stajne MPL Racing v sedle s Róbertom Šarom. Takzvane „za peniaze“ dobehol ešte na štvrtom mieste Rheingoldring zo stajne UMC v sedle s Janom Rájom. Víťazného Autora z českej stajne Meridian(CZE) úspešne odjazdil slovenský džokej Ján Havlík.

V rámcových dostihoch si dve víťazstvá na svoje konto pripísal tréner Michal Ročák v novej sezóne úzko spolupracujúci s Jozefom Chodúrom. Po jednom triumfe zaznamenali jazdci Michal Abík a Jozef Čekal, tréner Jaroslav Hanáček a stajne KT Obal, Honor Racing a Gestüt Celtic-Hill SK.

Foto: Karel Němec (canonprofi.eu)

Podrobné výsledky nájdete na www.zavodisko.sk

 

—————

Späť


 

Tréner víťaznej Fiorhead Samuel Sokol používa pre svojich zverencov prípravky TRM a krmivo NutriHorse Performance Control