19.04.2015 08:38

Kvalifikačný rebríček na ME endurance

Hneď na úvod sezóny od soboty do soboty splnili hlavné kvalifikačné kritérium pre nomináciu na tohtoročné Majstrovstvá Európy vo vytrvalostnom jazdení až štyri slovenské kone. Popri všeobecných podmienkach účasti na šampionáte podľa pravidiel FEI je tým kritériom minimálne kvalifikačné tempo, ktoré Komisia vytrvalostného jazdenia SJF stanovila na 15 km/hod. 

Najskôr v Plaveckom Podhradí dva kone z JŠK PS farm Svätý Jur úspešne dokončili súťaž CEI*** 160km Endurance Slovakia Open 2015. Lucia Starovecká s koňom Siglavy Chabir skončila na druhom mieste priemernou rýchlosťou 15,034 km/hod a iba o sekundu na treťom mieste súťaž dokončila aj Kataki odjazdená nemeckou jazdkyňou Belindou Hitzler. Lucia ako elitný jazdec má možnosť výberu koňa, ktorý splnil kvalifikačné kritériá a Belinda jej tak pomohla v jedných pretekoch získať kvalifikáciu hneď s dvoma koňmi. Kataki však chýba pre splnenie všeobecných podmienok absolvovanie ešte jedných pretekov minimálne na úrovni CEI**.  Popri tom platí Lucii stále aj kvalifikácia s Balkánom z Majstrovstiev Európy 2013 v Moste (15,355 km/hod). Chýbalo mu však úspešné absolvovanie minimálne 80km pretekov v aktuálnom roku.

Rovnakú podmienku zatiaľ nesplnil ani Pal Partenon z JK Napoli Šamorín. S týmto koňom plní predbežne kvalifikačné kritériá Mário Hoffmann za predpokladu, že nominačné prihlášky nebudú neskôr ako 6.7.2015, t.j. do termínu platnosti výsledku z pretekov v Xinzo (6.7.2013 a 17,123 km/hod). V Šamoríne však splnili kvalifikačné tempo ďalšie dva kone a jazdkyne z JK Napoli. Súťaž CEI*** 160km Nature Endurance Welcome dokončili Petra Hubačová s Ocazom a Katarína Roux Šafránová s Naffa de Lap. Tak ako v Plaveckom Podhradí aj v Šamoríne bol rozdiel medzi druhým a tretím miestom iba jediná sekunda, no v Šamoríne dosiahli výrazne vyššiu priemernú rýchlosť  (17,26 km/hod). Popri tom si v sobotu splnil povinnú jazdu aj Balkán. Michaela Supeková s ním úspešne dokončila preteky CEIJYR** na trati 120km.

Pre úplnosť treba dodať, že už začiatkom roka v januári absolvovala úspešne preteky CEI*** 160km v Dubaji Silvia Potočná s Gamaar. Táto dvojica má aktuálne v rebríčku zapísanú ako najvyššiu rýchlosť 16,447 km/hod, ktorú dosiahli pri minuloročnom víťazstve v CEI*** 160km Bábolna derby.

Uvedené údaje nie sú oficiálne údaje KVJ SJF, ale vlastný výpočet, ktorý nemusí byť 100% správny.

 

 

 

—————

Späť