28.05.2014 04:11

Víťazstvo Kilworda chutí inak

S odstupom času prinášame reakcie zainteresovaných na víťazstvo trojročného hnedáka Kilworda zo stajne Autoopravovňa Strnisko v prvej časti slovenskej trojkoruny – Veľkej jarnej cene.

Jeho prvé dva štarty v minulom roku na dostihovej dráhe v Chuchli nenasvedčovali tomu, že sa jedná o mimoriadneho koňa. Medzi klasický ročník postupoval s oficiálnym hendikepom 56,5kg. Ani prvý štart v tomto roku, keď prišiel o prívlastok nezvíťazivší a za ľahké víťazstvo medzi rovesníkmi o 4 a ½ dĺžky  na trati 1700m dostal pridaných iba 2,5kg nepoukazovalo na to, že by to mal byť výnimočný kôň. V predskúške druhej jarnej klasiky, Cene trojročných žrebcov opäť na 1700m, bol podľa počiatočného kurzu pasovaný za druhého outsidera. Príliš mu neverili ani tipujúci cez totalizátor a s kurzom 7,6 sa mu nedávali veľké šance. V samotných dostihoch po tiesnení súperom dobehol druhý o 3 a ½ dĺžky. Tento raz však jeho výkon hendikepera zrejme oslovil, keďže mu pridal rovných 10kg.

V samotnej klasike mu však tipujúci opäť neveľmi verili, jeho kurz z počiatočných 5,00 narástol na 7,00 čo ho pasovalo za kandidáta na šieste až siedme miesto. O niečo lepšie stál u tipérov na totalizátore, kde sa kurzom 5,30 zaradil hneď za hlavných favoritov – maďarského Red Hot Calypso a českého Simply Ozzy. Jeho výkon v Cene trojročných žrebcov však neušiel bývalému handikeperovi Branislavovi Onderovi, ktorý na stránke www.turf.sk ocenil stúpajúcu formu a spôsob, akým sa prezentoval a vo svojich tipoch napísal: „...Kilword (Thousand Words) šiel cez neho (Lorda Fantasy) pomerne ľahko aj napriek nepotrestanému výraznému tiesneniu a navyše sa výrazne zlepšuje, takže by mohol bojovať aj o víťazstvo.

V dostihoch potom stajňová jednotka džokej Róbert Šara podal výborný taktický výkon, doprial Kilwordovi pohodový priebeh v kontakte s čelom dostihov. V cieľovej rovine mu potom našiel to správne miesto, aby sa strojovým tempom pomaly ale iste prepracoval k najvýznamnejšiemu triumfu stajne Autoopravovňa Strnisko za posledné roky. Jeho majiteľ pán Peter Strnisko ohodnotil triumf nasledovnými slovami: „Som neuveriteľne šťastný. Samozrejme toto víťazstvo chutí úplne inak ako množstvo ostatných. Na takéto som čakal dlhých 18 rokov od víťazstva Shlifa v St.Leger. Konečne mám naozaj dobrého koňa.

Ani tréner Kilworda Peter Hlavenka neskrýval radosť : „Som nadšený z jeho výsledku, aj ked je pravda, že sme ho čakali veľmi vysoko. Všetko bolo v poriadku v príprave a bolo na ňom vidieť, ako mu ide forma hore. Chcem podotknúť, že pán majiteľ Peter Strnisko mu veril už od jeho nákupu a stále tvrdil, že je bombardér.“ Na pripomienku, že už jedného mimoriadne kvalitného koňa v stajni majú, veď dnes už šesťročná Yucca si z 28 štartov väčšinou v dostihoch Listed a prvej kategórie popri vybehaných dotáciách vo výške 55.711 EUR odniesla nielen 9 víťazstiev a 16 umiestnení (iba tri razy chýbala na tzv. tabuli a triumf v Jarnej cene kobýl 2011 jej ušiel po boji iba o ¾ dĺžky) ale aj titul Koňa roka 2011, reagoval takto: „... viete pán Strnisko kúpil množstvo dobrých koní, len ja tvrdím, že na takéto výsledky musí byť kôň výnimočný .... a Kilword samozrejme ukázal, že je ... Yucca je tiež výnimočná, zvíťazila vo viacerých dostihoch najvyššej kategórie, ale víťazstvo v klasike sa nepodarilo i napriek tomu, že výkonnosť na to mala... o to viac si to cením, že sa to podarilo...

Na ďalšie smerovanie Kilworda jeho tréner povedal: „Kilword za predpokladu, že bude všetko v poriadku v príprave, smeruje na míting Turf gala na 2000m a samozrejme jeho plánovaným vrcholom je účasť v slovenskom derby ...“ Ohľadom jeho jazdeckého obsadenia stajňovou jednotkou Róbertom Šarom dodal: „K tejto otázke by som povedal asi to, že nevidím dôvod na zmenu. Róbert k nám prišiel s tým, že bude stajňová jednička... Samozrejme to musím konzultovať s pánom Strniskom, ale verím, že zostane v jeho sedle ... Viete klasické víťazstvá má tento rok už dve a som veľmi rád, že sa mu darí, lebo džokej musí byť v prvom rade v psychickej pohode a potom sa aj ľahšie riešia krízové situácie...

Džokej Róbert Šara hodnotí triumf nasledovne: „Pre mňa je to určite jedno z najvýznamnejších víťazstiev v kariére. Síce som vyhral pred tromi týždňami klasické dostihy aj v Maďarsku (analógia našej Jarnej ceny kobýl), predsa si len víťazstvo v domácej slovenskej klasike cením viac. Navyše to teší o to viac, že je to pre stajňu pána Strniska, s ktorou úzko spolupracujem.“ Svojím komentovaním priebehu dostihov potvrdil, to čo všetci videli: „Priebeh vyšiel doslova podľa ordre, tak ako sme sa dohodli. Držali sme si bariéru takmer celé dostihy a na tristovke sme si spravili priestor a predrali sme sa medzi kone (je to veľký 550kg vážiaci kôň) a potom sme už myslím ľahko zvíťazili.

Videozáznam z dostihov na  www.zavodisko.sk 

Už tento štvrtok 29.5.2014 zabojuje s Róbertom Šarom reprezentantka stajne Autoopravovňa Strnisko Muffin Princess v rakúskej obdobe 1000 Guineas (Jarnej ceny kobýl). Ďakujeme za poskytnuté rozhovory, držíme palce a prajeme veľa zdaru v ďalších dostihoch.

—————

Späť


 

KILWORD

vybojoval pre stajňu

Autoopravovňa Strnisko

klasické víťazstvo po dlhých 18 rokoch